ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИН
САЛОН-ОПТИКА
Головна Пацієнтам Здоров'я Вітаміни корисні для зору

Вітаміни корисні для зору

 

Всі знають, наскільки важливо для здоров'я організму збалансоване харчування багате вітамінами, мінералами і мікроелементами. Деякі з них безпосередньо впливають на наш зір, сприяють його поліпшенню і запобігають розвитку деяких хвороб. 
 
Вітамін А (ретинол) 
 
Вітамін А здатний значно поліпшити сутінковий зір, яке є особливо важливим при водінні автомобіля. 
Перешкоджає ранньому розвитку катаракти. 
Відіграє чималу роль у попередженні макулярної дистрофії сітківки (захворювання розвивається переважно в літньому віці, за рахунок старіння організму і очі зокрема). 
Забезпечує збудження паличок сітківки. 
Цей вітамін допомагає синтезувати зоровий пігмент ока родопсин. Нестача вітаміну А може вплинути на розвиток і перебіг таких захворювань, як кератит і блефарит. 
 
Власне вітамін А (ретинол) міститься тільки в продуктах тваринного походження. В продуктах рослинного походження міститься провітамін вітаміну А - каротин, який в організмі перетворюється на вітамін А. За своєю вітамінної активності каротин в три рази слабкіше вітаміну А. Згідно з сучасними науковими дослідженнями, нормальним вважається, якщо не менше 1/3 потреби у вітаміні А задовольняється самим вітаміном, а решта 2/3 - каротином. 
 
Вітамін А міститься в таких продуктах як - риб'ячий жир (тріски), печінку, яйця, коров'яче масло, вершки, сметана. 
 
Каротин містять - морква, чорниця, салат зелений, яблука зелені, абрикоси, кавуни, кукурудза, банани, гарбуз, шпинат, томати, зелена цибуля, петрушка, шипшина, червоний перець, кропива. 
 
Лютеїн і зеаксантин
 
Близько 30% населення Землі до шістдесяти п'яти рокам страждають різними захворюваннями очей. До вісімдесяти років цей показник досягає 50%. Науково доведено роль лютеїну і зеаксантину в профілактиці та запобіганні таких офтальмологічних захворювань, як: 
 
катаракта (помутнінням кришталика); 
макулярна дистрофія (причиною є поступовий процес старіння організму і очі зокрема, іноді це може бути пов'язано з перенесеною травмою, інфекційними, запальними, захворюваннями, високою короткозорістю, рідше зі спадковістю); 
діабетична ангіопатія (в процесі якої значною мірою страждають судини сітківки ока - ангиоретинопатия). 
Лютеїн і зеаксантин відносяться до класу каротиноїдів і є потужними антиоксидантами. Антиоксиданти - це сполуки, які захищають клітинні мембрани та інші структури від шкідливої ??дії вільних радикалів. Очі, як і інші органи і тканини схильні до впливу вільних радикалів. 
 
З величезної кількості різних каротиноїдів, тільки лютеїн і зеаксантин були виявлені в сітківці ока, де їх сконцентровано до 70% від загального вмісту в оці. Лютеїн і зеаксантин міститися також в райдужній оболонці ока, кришталику і цилиарном тілі. 
 
При народженні людина отримує необхідну дозу лютеїну і зеаксантину. Але під впливом несприятливих факторів навколишнього середовища, кількість лютеїну і зеаксантину протягом усього життя знижується. Людина не може синтезувати каротиноїди, їх надходження залежить тільки від джерел живлення, тому необхідно забезпечити надходження лютеїну і зеаксантину в певному співвідношенні. 
 
Обидва каротиноида надходять з їжею в кров'яне русло і в кінцевому підсумку накопичуються в очної тканини. Слід зазначити, що з усіх каротиноїдів тільки лютеїн і зеаксантин накопичуються в очної тканини. Якщо ці каротиноїди представлені в достатній кількості, то вони допоможуть звести до мінімуму пошкодження, завдане вільними радикалами, і захистити очі від шкідливого впливу. У зв'язку з тим, що очна тканина постійно піддається потужному впливу ультрафіолетових променів, достатнє споживання лютеїну з їжею є запорукою того, що вона буде надійно захищена. Якщо лютеїн надходить в організм тільки з їжею, то зеаксантин може вироблятися в очної тканини з лютеїну. 
 
Проведені дослідження та аналіз ризику розвитку вікових захворювань очей свідчать, що найбільш ефективно співвідношення лютеїну і зеаксантину 5: 1. 
 
Містяться ці елементи не тільки в рослинній їжі. Нижче наводяться продукти з найвищим вміст цих елементів (окремо вони не зустрічаються): шпинат, капуста білокачанна, капуста листова, кабачки, кукурудза, брокколі, брюссельська капуста, салат-латук, листовий салат, стручкова квасоля, фісташки, яйця, авокадо.
 
Вітамін С (аскорбінова кислота) 
 
Вітамін C так само важливий для зору, як і всі інші, проте він відповідає не за один-два, а за безліч фізичних і біохімічних процесів, що протікають в тканинах ока: 
 
знижує ризик розвитку глаукоми, зменшуючи внутрішньоочний тиск шляхом створення антіокислітельной захисту; 
як антиоксидант зменшує ймовірність виникнення катаракти і уповільнює розвиток вже наявної хвороби; 
допомагає запобігти хворобі сітківки, викликані впливом світла і вільних радикалів; 
запобігає окисленню зорових пігментів, тим самим перешкоджаючи їх втрату та регулюючи відновлення; 
покращує стан судин очного дна, запобігаючи серйозні крововиливи в сітківку або склоподібне тіло, завдяки своїй властивості зміцнювати стінки капілярів; 
зберігає рухливість очних м'язів; 
покращує сприйняття і передачу зорового сигналу; 
зберігає зоровий нерв; 
підтримує необхідний рівень колагену в кришталику і склоподібному тілі. 
Дефіцит вітаміну С в організмі може привести до: 
 
погіршенню зору; 
макулодистрофії; 
дегенерації жовтої плями; 
ретинопатії (НЕ запальнеураження сітчастої оболонки очного яблука, заснованому на розладі кровопостачання); 
раптового крововиливу в око. 
За концентрації імунних речовин, зокрема інтерферону, за вироблення якого відповідає вітамін C, кришталик ока поступається тільки нервовій системі і корі надниркових залоз. При нервово-психічних навантаженнях, перш за все, показано вживання вітаміну C, в іншому випадку, людину чекає швидка стомлюваність очей, зниження зорової активності, зниження тонусу очних м'язів і, як наслідок, загальне погіршення зору. 
 
Куріння, що знищує в організмі запаси цього вітаміну, з часом необоротно веде до дегенерації сітківки ока. Протизаплідні таблетки і аспірин також можуть понизити рівень вітаміну C в крові. 
 
Цей вітамін не синтезується в людському організмі. Також в організмі людини немає скільки-небудь значних резервів вітаміну С, тому необхідно систематичне, щоденне надходження цього вітаміну з їжею. Основними джерелами вітаміну С є овочі, фрукти і трави. Особливо багато його в перці, хроні, ягодах горобини, чорної смородини, чорниці, обліписі, плодах шипшини, суниці, полуниці, в апельсинах, лимонах, мандаринах, капусті (як свіжої, так і квашеної), в шпинаті, кропі, петрушці, яблуках , щавлі. Картопля хоча і містить значно менше вітаміну С, ніж вищеперелічені продукти, але, беручи до уваги значення його в нашому харчуванні, його слід визнати, поряд з капустою, основним джерелом постачання вітаміном С. При зберіганні, заморожуванні, термічній обробці, впливі світла, вітамін C руйнується. Так само діє на нього зіткнення з міддю і залізом. 
 
Вітамін Р 
 
Термін «вітамін Р» є збірним поняттям. Цим терміном об'єднується ціла група речовин - біофлавоноїдів, що володіють схожим біологічним дією. Біофлавоноїди - це природні поліфеноли, що охоплюють на сьогоднішній день досить велику групу сполук. Найбільш відомі з них: рутин, катехін, кварцетин, цитрин, геспірідін, еріодіктіол, ціанідин, антоциан. 
 
У всіх у них є загальна властивість - здатність зміцнювати стінки капілярів, так звана P-вітамінна активність. Біофлавоноїди, крім нормалізації і зміцнення стану капілярів і підвищення їх міцності, мають здатність активувати окисні процеси в тканинах, а також посилювати відновлення дегидроаскорбиновой кислоти в високоактивну аскорбінову кислоту. Таким чином, біофлавоноїди підвищують забезпеченість організму вітаміном C. 
 
Вітамін Р міститься в основному в тих же рослинних продук, в яких зустрічається і аскорбінова кислота: чорній смородині, плодах шипшини, щавлі, зеленому чаї, салаті, помідорах, винограді, капусті, петрушці, сливах, яблуках, ягодах, гречці, білої оболонці під шкірою цитрусових, черешні, чёрноплодной горобині, столовому буряку.

 

Вітамін Е (токоферол)
 
Вітамін Е здатний надавати благотворний вплив при запобіганні та лікуванні таких захворювань як: 
 
відшарування сітківки ока (впливає як антиоксидант разом з вітаміном С і бета-каротином); 
катаракта; 
діабетична ретинопатія очей; 
дегенерація жовтої плями. 
Вітамін Е - жиророзчинний вітамін, тобто він розчиняється і залишається в жирових тканинах тіла, тим самим зменшуючи потребу в споживанні великих кількостей вітаміну. 
 
Токоферол содержиться в основному в рослинних продуктах. Найбільш багаті їм нерафіновані рослинні олії: соєве, бавовняне, соняшникова, арахісова, кукурудзяна, обліпихову. Найбільше активного токоферолу в соняшниковій олії. Вітамін Е міститься практично у всіх продуктах, але особливо його багато в зернових і бобових паростках (проростки пшениці та жита, гороху), в овочах - спаржевої капусті, помідорах, салаті, горосі, шпинаті, бадиллі петрушки, насінні шипшини. Деякі кількості містяться в м'ясі, жирі, яйцях, молоці, яловичої печінки. 
 
Вітамін В2 (рибофлавін) 
 
Вітамін В2 важливий для нормального функціонування органу зору: 
 
зменшує стомлюваність очей; 
бере участь у побудові зорового пурпура; 
захищає сітківку ока від шкідливої ??дії ультрафіолетових променів; 
забезпечує нормальний зір - гостроту сприйняття кольору і світла; 
контролює темновую адаптацію (впливає спільно з вітаміном А). 
C недоліком вітаміну В2 пов'язують: 
 
часті кон `юнктивіт; 
сльозотеча; 
світлобоязнь; 
восполітельних захворювання рогівки; 
розвиток катаракти; 
різь в очах. 
Цей вітамін отримав назву рибофлавіну тому, що його молекула утворена з двох речовин: рибози (гідрокарбонату) і Флавіна (жовтого пігменту). Уже на початку ХХ століття було помічено, що в той час, як одна частина вітамінів комплексу «В» руйнувалася під впливом тепла, інші частини цього комплексу виявлялися більш стійкими до високих температур. Таке відкриття дозволило відокремити вітамін В1 (дуже нестійкий до дії тепла) від вітаміну В2, який протистоїть високим температурам, не змінюючи при цьому свого молекулярного будови. Цю стійку до тепла молекулу вдалося отримати в 1933 році, коли її виділили з речовини, пофарбованого в жовтий колір. Продукт, спочатку названий лактофлавін, був потім штучно синтезований і отримав своє теперішню назву «рибофлавін». 
 
Основними джерелами вітаміну В2 служать: молоко, м'ясо (особливо печінка, серце і нирки), яйця, листові зелені овочі, цільнозерновий хліб, натуральні крупи, яблука, рибні продукти, пивні дріжджі. 
 
Окремо слід відзначити, що надлишок в організмі тих чи інших вітамінів (гіпервітаміноз), як і недостатнє їх зміст, може негативно вплинути на стан здоров'я людини. Так як добові дози споживання вітамінів залежать від таких факторів як стать, вік, наявність або відсутність шкідливих звичок, умови роботи, тому, з даного питання краще проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем.