САЛОН-ОПТИКА (067) 171 22 44
+38 (044) 279-60-90
+38 (067) 171-22-44
Пн-Пт: 10.00-18.00, Сб: 11.00-16.00
КОШИК

0 товарів

0 грн

Мінерали корисні для зору

21 Aug 2010

 

Залізо 
 
Залізо вважається найактивнішим мінералом з усієї мінеральної системи організму, тому потрібно його постійне оновлення. Прозапас накопичити його складно, хоча воно відкладається в нирках і печінці, але якщо запаси не поповнювати, вони швидко виснажуються. 
 
До проблем, які пов'язують з недоліком заліза можна віднести нез'ясовне, на перший погляд, погіршення зору. 
 
За словами вчених, існує дві форми заліза, що містяться в продуктах харчування: органічна форма - гем, неорганічна - негем. 
 
Гем міститься в м'ясних продуктах і легко засвоюється. Негем знаходиться в овочах, і засвоюється тільки при достатньому вмісті вітаміну С. Засвоєнню негем-заліза перешкоджає кофеїн, таніни, фосфати та інших речовини. Допомагають засвоювати залізо органічні кислоти, аскорбінова кислота, фруктоза, мікроелементи - мідь, кобальт, марганець. 
 
Отже джерелами заліза є - м'ясо, печінка, риба, птиця, молюски, устриці, боби, квасоля, горох, проросла пшениця, кам'яна сіль, сливовий сік, курага, горіхи, гарбузове та соняшникове насіння, чорний хліб, хліб грубого помелу, крупи, зелень, капуста 
 
Йод 
 
Цей мінерал відноситься до мікроелементів і присутній у всіх живих організмах. Лікарі вважаю доцільним застосування йоду і препаратів його містять, у випадках виявлення катаракти на ранніх стадіях розвитку. На жаль, повністю зупинити катаракту за допомогою йоду не можна, проте цей процес (поширення катаракти, зниження гостроти зору) можна сповільнити. Деякі офтальмологи бачать фармакологічна дія йоду врозсмоктування вогнищ помутніння на пізніх стадіях розвитку катаракти. В той же час обмеження тривалого застосування даних препаратів пов'язане з гнітючим дією йоду на клітини епітелію кришталика. 
 
Для профілактики захворювання органів зору необхідно підтримувати наявність йоду в організмі. Людина отримує йод ззовні: 90% з їжею, а решта - з водою і повітрям. 
 
Основні харчові джерела йоду: 
Дари моря - риба (солона оселедець, хек, минтай, навага, тріска, горбуша, зубатка, крижана, кета), риб'ячий жир, мідії, креветки, морська капуста. 
Овочі - буряк, салат, шпинат, помідори, морква, картопля, капуста, цибуля ріпчаста, квасоля, часник. 
Фрукти, ягоди, горіхи - хурма, яблука, виноград, вишня, слива, абрикоси, фейхоа, суниця, волоські і кедрові горіхи. 
Крупи - гречана, пшоно, пшенична мука. 
Молочні продукти: сир, творог, молоко. 
 
При кулінарній обробці йод краще зберігається, якщо: 
 
наливати воду так, щоб вона лише прикривав вміст каструлі; 
при варінні овочів опускати їх цілком, або крупно нарізаними в киплячу воду, а ще краще готувати їх на пару, щільно закривши каструлю кришкою. 
При сильному кипінні руйнується 50% йоду в м'ясі та рибі, і 30% - в овочах і фруктах. Молоко при тривалому кип'ятінні втрачає 25% мінералу. 
 
Ще одним дієвим способом запобігання йодної недостатності є споживання йодованої харчової солі. Але тут є кілька моментів: 
 
при нагріванні йод майже повністю випаровується і тому солити блюдо краще не в процесі приготування їжі, а безпосередньо перед вживанням; 
йодована сіль зберігає свої цілющі властивості тільки протягом 3-4 місяців після виготовлення, тому потрібно звертати увагу на дати, нанесені на упаковці; 
зберігати таку сіль треба за правилами - якщо вона отсиревает, або довго перебуває у відкритій сільниці, йод випаровується. 
Особливо слід звернути увагу на те, що йод у вигляді його спиртового розчину, який в повсякденному житті ми застосовуємо для обробки саден і т. Д. Ні в якому разі не можна застосовувати у всередину. Причина - колосальні дози йоду, які містяться в його спиртовому розчині. Будучи найсильнішим окислювачем, йод пошкоджує або руйнує живі клітини. Крім того, він зв'язується з білками крові і утворює незворотні з'єднання.
 
Калій 
 
Калій один з найважливіших мікроелементів для підтримки хорошого зору. Він значною мірою покращує кровопостачання органів зору. Тим самим запобігаючи їх старіння і слабкість. 
 
Калій міститься в яблуках, яблучному оцті (натуральному), журавлині, петрушці, м'ясі, рибі, молоці, злаках, картоплі, чорносливі, куразі, родзинках, меді. 
 
Кальцій 
 
Один з найпоширеніших мінералів. Кальцій є лужним елементом. Тому його додатковий прийом сприяє зниженню закислення організму внаслідок несприятливих зовнішніх і внутрішніх факторів. 
 
Утворенню кислот в організмі людини сприяють фізичні навантаження, нервові стреси, підвищений вміст хлору у воді, кислоти, що містяться у фруктах, підвищений вміст в раціоні дріжджового хліба, високобілкова дієта. 
 
Безумовно, кислоти грають в обмінних процесах немаловажне значення, але за однієї умови - дотриманні кислотно-лужного балансу. При переважанні кислотного середовища виникають різні захворювання, пов'язані з руйнуванням судин. Наприклад, пошкодження мікрокапілярів призводить до погіршення зору. 
 
Кальцій робить благотворний вплив при: 
 
очищенні застарілих запалень пігментного шару ока; 
лікуванні кон'юнктивіту; 
лікуванні світлобоязні, тоесть непереносимості очима світла; 
надмірному миганні; 
сльозоточивості. 
А недостатнє вживання кальцію служить причиною частих судом м'язи, яка підтримує кришталик і відповідає за рухомість ока. 
 
Засвоєння кальцію відбувається краще у присутності вітаміну D, вітаміну С, поліненасичених жирних кислот і лактози. 
 
У цьому процесі дуже важлива роль магнію. Його недолік обертається вимиванням кальцію з кісток і перенесенням його в нирки. Надлишок кальцію також шкідливий, як і недолік. Виникає гіперкальцемія, порушення м'язових і нервових тканин, збільшення згортання крові. 
 
Молочні продукти є основним джерелом кальцію, складаючи 55% його прийому. Овочеві джерела включають зелёнолістовие овочі, такі як брокколі, капусту городню, шпинат, листя ріпи, капусту білокачанну, капусту кольорову, спаржу. Кальцій містять також маїсові коржі (зерно для яких при приготуванні обробляється вапном), яєчні жовтки, боби, чечевиця, горіхи, фіги і їжа, спеціально збагачена ім. Інший хороший джерело харчового кальцію, часто вже не, котрий береться в розрахунок - м'які кістки лосося і сардин, які ми з'їдаємо при споживанні цієї їжі.

 

Магній 
 
Магній - забезпечує всмоктуваність кальцію (чим більше магнію, тим більше і кальцію). Відповідно, його сміливо можна зарахувати до мінералів, які допомагають зберегти зір в порядку. 
 
На жаль, магній добувається організмом з великими труднощами, при цьому він легко втрачається при вживанні алкоголю, солодкої їжі, кави, а також під час стресу, і виконання м'язової роботи. 
 
Особлива підступність магнієвого дефіциту в тому, що коли людина робить стандартний аналіз крові, результати покажуть норму або навіть надлишок магнію. Адже для підтримки постійного рівня в крові, магній мобілізується з кісток, де знаходиться 60% магнію організму. Вдобавок, коли зразки крові 2-3 години чекають своєї черги в лабораторії, клітини крові руйнуються, вивільняючи що знаходиться в них магній. 
 
Цей мінерал міститься в хлібі, молоці, брокколі, яловичині, свинині, оселедця, сирі, курячому м'ясі, бананах, кукурудзі, яйцях, фенхелі, шпинаті, рисі, квасолі, вівсянці, арахісі, мигдалі, бобах, зернових, какао, морських продуктах, і деяких мінеральних водах. 
 
Марганець 
 
Дефіцит марганцю відзначають при багатьох порушеннях зору: 
 
зниження гостроти зору; 
нічна сліпота; 
катаракта; 
ретинопатія. 
Міститься марганець головним чином в рослинних продуктах - маці, лісових горіхах, чорниці, соєвому борошні, бобах, зернах вівса, пшениці. У менших дозах знаходиться в устрицях, яйцях, тунці, свинині, яловичині, коров'ячому молоці. 
 
Мідь 
 
Цей мінерал сприяє захисту органів зору при таких захворюваннях, як цукровий діабет і атеросклероз. 
 
Ми отримуємо мідь із продуктів харчування, при чому зміст міді в них залежить від її кількості в грунті і може значно зрости, якщо грунт будуть удобрювати сернокислой міддю. 
 
Продукти містять мідь - листя женьшеню, горіхи кешью, насіння соняшника, лляне насіння, макове насіння, яйця, свинина, печінка і нирки, краби, креветки, омари, лангусти, горіхи, листові овочі, горох, квасоля, борошно грубого помелу і хліб з неї. 
 
Але при тій безперечній користі, яку наш організм отримує від міді, треба знати, що мідь є елементом токсичним. Сполуки міді, особливо з сіркою, отруйні (Гріншпан). Надлишок міді в організмі може мати зворотний ефект.
 
Натрій 
 
Натрій відноситься до групи макроелементів, які разом з мікроелементами грають виключно важливу роль в організмі людини. Вони необхідні для нормального функціонування як однієї єдиної клітини, так і всього організму в цілому, в тому числі і органів зору. 
 
Доведено, що натрій виходить з потом, тому потреба в ньому організм відчуває майже постійно. Особливо це стосується людей, які ведуть активний спосіб життя, в першу чергу спортсменів. 
 
Так як організм не здатний виробляти натрій, його запас можна поповнювати тільки з прийомом звичайної їжі і різних харчових добавок. 
 
Самий популярний і доступний джерело натрію - кухонна сіль (натрій хлор). Інші джерела натрію - це морська сіль, якісний соєвий соус і різні варіанти солоної їжі, зокрема розсоли, консервоване м'ясо, квашена капуста і м'ясні бульйони. Фахівці радять віддавати перевагу очищеної морської солі, так як вона не затримує воду в організмі. 
 
У значній кількості натрій містять: житній хліб, тверді сорти сиру, м'ясо яловичина, курячі яйця, молоко. 
У невеликій кількості натрій присутній в морській капусті, устрицях, крабах, свіжої моркви і буряку. Такі рослини як цикорій, селера і кульбаба теж містять макроелемент натрій. 
Натрій можна також отримувати, випиваючи достатньо мінеральної води.
 
Недолік і надлишок натрію 
За збалансований вміст натрію в організмі відповідають нирки, вони або утримують, або виділяють натрій, в залежності від вмісту його в організмі. Тому при нормальних зовнішніх умовах і при стабільному функціонуванні нирок - не може наступити ні дефіцит, ні профіцит натрію. Але в деяких випадках, наприклад фізичні навантаження під час спеки, рясне потовиділення протягом тривалого часу, тривала блювота, діарея можуть збільшити потребу людини в натрії. 
 
Надлишок натрію може виникнути при надмірному вживанні в їжу кухонної солі, при таких захворюваннях як цукровий діабет, гіпертонія, невроз. У людей з порушеннями видільної функції нирок і схильних до оттёкам також велика ймовірність накопичення більшої кількості натрію в організмі, що веде до негативних результатів. 
 
Недолік натрію може викликати підвищену сльозливість, як один із проявів порушень в організмі. 
 
Селен 
 
Аж до шістдесятих років двадцятого століття вважалося, що селен є отрутою і тільки. Але в шістдесяті роки було встановлено, що селен в правильних дозах є елементом вкрай корисним для організму. 
 
Сьогодні відомо, що від вмісту селену в зорових клітинах безпосередньо залежить гострота зору. Досить сказати, що найвищий вміст селену в органах зору спостерігається у орлів. Також селен: 
 
значно уповільнює процеси старіння зорових клітин; 
связавает і нейтралізує вільні радикали; 
охороняє судини ока від руйнуючої дії оксидантного стресу; 
покращує клітинний метаболізм і гальмує процес склерозування очних артерій; 
підтримує нормальне функціонування сітківки ока, запобігає розвитку дистрофії зорового нерва. 
Необхідно пам'ятати, що надлишок селену шкідливий і призводить до такої хвороби, як «селеноз». Людині потрібні лише «сліди» селену. 
 
Селен міститься в морській і кам'яної солях, в нирках (свинячих, яловичих і телячих), в печінці та серці, в яйцях птиці. Багаті селеном продукти морів - риба, особливо оселедець, краби, омари, лангусти, креветки і кальмари. З продуктів рослинного походження багаті селеном пшеничні висівки, пророслі зерна пшениці, зерна кукурудзи, помідори, пивні дріжджі, гриби і часник, а також чорний хліб та інші продукти з борошна грубого, помелу. 
 
Селена немає в оброблених продуктах - консервах і концентратах, а у всіх варених, і рафінованих продуктах його наполовину менше, ніж у свіжих.

 

Фосфор 
 
Фосфор бере активну участь в процесі засвоєння вітамінів які впливають на зір, і перетворенні їжі в життєву енергію. Тому, його розумне споживання є вкрай необхідною умовою підтримки здоров'я організму. 
Прямуєте відзначити, що фосфор засвоюється тільки в правильному поєднанні з кальцієм. Для дорослої людини правильне співвідношення фосфору до кальцію 1,5: 1, в цьому випадку фосфор і кальцій створюють нерозчинні сполуки необхідні для жизнидеятельности людини. При порушенні такого співвідношення фосфор починає накопичуватися в організмі, що призводить до порушень в його роботі. Брак фосфору також може привести до бажаним наслідків. 
 
Оптимальне поєднання цих речовин содержиться в жирному сирі і фундуку. 
У буряках, Маркова та капусті їх поєднання близько до оптимального. До продуктів в яких знаходиться в основному фосфор відносяться волоські горіхи, риба, сухофрукти, часник, жовток яйця, молочні продукти, гарох, квасоля, кукурудза, яловича печінка, свинина, сир, крупи (овсянная, пшоняна, гречана), картопля, томати, яблука. Для підтримки балансу, ці продукти необхідно поєднувати з продуктами з високим вмістом кальцію. 
 
Хром 
 
Хром бере активну участь в роботі нейронів сітківки, що відповідають за світло-і відчуття кольору. Недостатність хрому може посилити проблеми із зором. 
 
Хром міститься в продуктах харчування в досить низьких концентраціях. При звичайному харчуванні він надходить в організм у кількості, лише незначно перевищує нижню межу фізіологічної потреби дорослих людей в хромі. Неправильне і одноманітне харчування досить швидко призводить до недостатності хрому. Слід пам'ятати, що карбонат кальцію може знизити здатність до засвоєння хрому і привести до недостатності хрому в організмі. 
 
У харчових продуктах хром присутня у вигляді неорганічних солей, а також у вигляді особливого комплексного з'єднання, це активну форму хрому. Засвоюваність неорганічних солей хрому надзвичайно низька і становить лише 0,5-0,7% від загальної кількості, що надходить з їжею. 
 
Вміст хрому найбільш високо в яловичої печінки, а також у м'ясі, птиці, морських продуктах, молочних продуктах, зёрнобобових, перлової крупі, житньому борошні, пивних дріжджах, пшеничних паростках, сирі, квасолі, горосі, чорному перці, горіхах, кукурудзяній олії і мелісі . 
 
Цинк 
 
Цинк - один з основних антиоксидантів. Чим гірше екологічні умови - тим більша кількість цинку потрібно організму. він: 
 
захищає від викликаних яскравим світлом ушкоджень очей; 
бере участь в реакціях антіокісленія; 
необхідний для трансформації ретинолу (вітаміну А) в ретиналь, використовуваний для освіти зорового пігменту сітківки. 
Дефіцит цинку в організмі пов'язують з: 
 
відшаруванням сітківки; 
розвитком ретробульбарного невриту; 
розвитком блефарити; 
зниженням цветоразличения; 
освітою катаракти. 
Джерела цинку обширні - устриці, пісне м'ясо, печінка, яйця, риба, насіння кунжуту, кедрові горішки, яблука, апельсини, лимони, інжир, грепфрута, зелені овочі, мінеральна вода, мед, малина, чорна смородина, фініки, більшість морських риб, молоко, рис, буряк, спаржа, селера, помідори, картопля, редька, хліб, цибуля, часник, вівсяна та ячмінна мука, какао, патока, горох, квасоля, сочевиця, зелений чай, кальмари. 
 
Зазвичай в м'ясних продуктах коефіцієнт засвоюваності цинку більш високий, ніж в рослинних.
Про компанію Контакти Доставка і оплата Гарантії Договір оферти Оптовим покупцям Бренди Пацієнтам Корисні поради Все про контактні лінзи Відгуки Де купити Наш салон-оптика Наші партнери Новини Карта сайту
Оплата:

cashmastervisaсчетligpay

 

© Лікон, 2001-2024. Всі права захищені

Салон:

телефон+38 (044) 279-60-90

адресам.Київ, вул. Богдана Хмельницкого, 36

Офіс:

 +38 (044) 585 91 12

 м. Київ, вул. Верховинна, 35

Соц. мережі:

фейсбук лікон